Coke en dure bananen

Hola! Ondertussen zijn wij alweer 6 dagen aan de andere kant van de wereld en hebben al veel nieuwe indrukken op gedaan.

De reis verliep goed, maar was toch lang met een overstap in Panama City en minimaal een uur wachten in de rij voordat we het land in mochten. Maar daar waren we dan: Bogota, Colombia! We zouden worden opgehaald door een taxi van het hostel waar we de eerste nacht verbleven, en eenmaal buiten het vliegveld stond daar inderdaad iemand met een bordje met ‘Koen Bressers’. Over tien minuten zouden we vertrekken, fijn!, want voor ons gevoel was het al 3:30 midden in de nacht. Echter mochten we direct kennis maken met het Zuid Amerikaanse relaxte gevoel, waarbij die man nog twee keer ‘over 10 minuten’ beloofde, alsof hij het nog niet eerder had verteld. Ach, het is een charme van het land.

Nadat we voor de eerste keer gepind hadden (leek nogal veel, maar 1 euro is ook ongeveer 3200 Colombiaanse Pesos (COP)), gingen we naar een klein winkeltje om wat bananen te kopen. Koen betaalde met een biljet van 50, maar de verkoopster vertelde ons iets in het Spaans en schudde vooral haar hoofd; oké, zal wel te weinig zijn, dus nog een keer 50, ook niet goed, maar na de tweede keer 50 bijleggen had zij in de gaten dat wij het niet begrepen. Ze pakte een ander briefje uit de portemonnee en we konden de bananen meenemen. Toen we de winkel uitliepen, begonnen we te rekenen en bleek 150 COP maar 5 eurocent te zijn, oeps. Even later kregen we echter door dat ze waarschijnlijk geen groot geld accepteerde, want er stond in het klein ‘mil’ achter de 50, dus 50.000 COP wat omgerekend 15 euro is; tja, Nederland is duurder dan Colombia maar 45 euro voor 2 bananen is wel erg veel.

De eerste dag hebben we Bogota verkend op de fiets. We konden met de bus naar de stad en op weg naar de biketour hebben we voor het eerst van de Zuid Amerikaanse keuken geproefd: empanada (gefrituurd deeg met vlees, rijst en/of groenten erin), erg lekker. Bij de vraag of ik (Carlijn) ook wat wilde drinken, vroeg ik ‘do you have coke?’, maar toen werd ik nogal vreemd aangekeken. (Colombia heeft een groot drugsverleden, met name cocaine/coke). Uhh coca cola? Ja, gelukkig, dat hebben ze hier overal :-)

De biketour door Bogota was erg leuk, onze gids was Mike, een man oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en woonde nu al vele jaren in Zuid Amerika. Hij sprak dus ook vloeiend Engels, gelukkig maar, want dat is hier in Colombia zeer schaars. We hebben deze eerste dagen al veel handen en voeten nodig gehad. Hij nam ons gedurende 5 uur op de fiets mee naar de bezienswaardigheden van de stad, maar ook naar plaatsen waar we anders nooit waren geweest, onder andere een exotische fruitmarkt waar we van alles konden proeven (we love dragonfruit!), tejo-hal (tejo is de nationale sport van Colombia, bleek nog best lastig) en enkele graffitiwanden waar hij veel over kon vertellen.

De volgende dag hebben we de bus genomen richting Salento, een heerlijk rustig plaatsje waar veel backpackers komen en daarmee redelijk toeristisch is, maar erg leuk. Daar hebben we de eerste dag een erg mooie (maar ook zware!) wandeling gemaakt, maar het uitzicht was het dubbel en dwars waard.

Salento ligt in de ‘Zona Cafetaria’, de streek waar veel koffie wordt geproduceerd (Colombia is nr. 3 koffieproducent van de wereld). Daarom hebben we een koffieboerderij bezocht waar we een rondleiding kregen en het hele proces van koffieboon planten tot koffie drinken konden zien (en doen, we kregen zelf ook een mandje voorgebonden en koffiebonen plukken maar).

Gisteren hebben we de bus richting Medellin genomen, waar we de komende 4 weken verblijven om van maandag t/m vrijdag iedere ochtend Spaanse les te volgen. De rit was er een met mooie uitzichten, maar het was alsof de chauffeur de geboorte van zijn eerste kind net wel of net niet zou halen.. Echter leek het tijdens de tussenstop wel mee te vallen, die duurde op z’n Zuid-Amerikaans dubbel zo lang als afgesproken.

Vanaf dinsdag starten de Spaanse lessen en zullen we daar doordeweeks met name mee bezig zijn, maar voor de weekenden staan de eerste tripjes alweer gepland. Wordt vervolgd!

Adios! Koen en Carlijn

7 thoughts on “Coke en dure bananen

 • August 17, 2015 at 07:51
  Permalink

  Ha Carlijn en Koen. Leuk om jullie avonturen hier te lezen (en te horen via Skype) en ook de foto’s te zien. Moest erg lachen om de coke-verspreking en het banaan verhaal! Veel succes met de spaanse les! En met weer nieuwe avonturen! Xxx Peter en Marian

  Reply
 • August 17, 2015 at 11:21
  Permalink

  Wat een leuke dingen hebben jullie nu al gezien en gedaan!! Prachtige foto’s ook. Succes met de eerste lesjes Spaans, zo te horen is dit toch wel nodig😉! X Marieke

  Reply
 • August 17, 2015 at 13:12
  Permalink

  Hey Calijn en Koen,
  Wat een mooie foto’s al, zo kunnen we een beetje meegenieten.
  Jan en José

  Reply
 • August 17, 2015 at 13:54
  Permalink

  Leuke verhalen Koen en Carlijn! En hele mooie foto’s. Geniet ervan! X elise

  Reply
 • August 17, 2015 at 17:01
  Permalink

  Ha Koen en Carlijn, erg mooie foto’s. Geniet ervan. Groetjes tante Willemien

  Reply
 • September 21, 2015 at 09:04
  Permalink

  Hoi Carlijn en Koen

  Wat een belevenissen weer en wat een mooie foto`s.
  5 dagen 4uur per dag spaanse les super knap hoor.
  Geniet van al het moois wat jullie nog tegen gaan komen en geniet ook van en met elkaar.
  Tot de volgende verhalen en foto`s

  Harrie en Marian

  Reply

Leave a Reply