De eerste week in Sri Lanka

Hoi allemaal!

Daar is ie dan: mijn eerste post uit Sri Lanka. Jullie zaten natuurlijk al de hele week obsessief mijn blog te checken of er al iets nieuws op stond (:-P), maar aan dat wachten komt nu een eind. Een originele titel verzinnen lukte helaas niet deze keer, maar hopelijk zijn het verhaal en de foto’s wel interessant.

De eerste week in Sri Lanka is dus alweer achter de rug. En het was meteen een drukke week – de laatste schooldag was namelijk eergisteren dus viel ik midden in de ‘eindejaarsdrukte’ – examens, feedback-formulieren, nog meer examens en tripjes maken stonden centraal deze week.

Maar even terug naar het begin. Op woensdagavond kwam ik, na een lange en vermoeiende reis (met als ‘highlight’ van 0:00 – 3:00 wachten in Istanbul) aan in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Na 25 minuten wachten op mijn bagage kwam ik er achter dat deze blijkbaar op een andere band terecht was gekomen dan was aangegeven, maar uiteindelijk was ik goed en wel op weg naar Induruwa, het plaatsje waar de school zich bevindt. Daar aangekomen kreeg ik een korte rondleiding van Martin (de vorige project coördinator) maar was het ook snel bedtijd, want er stond een drukke week op de planning.

De eerste dagen bestonden met name uit overdracht en kennis maken met iedereen. Verder was er zaterdag een CV & interview training, die Martin en ik samen hebben gegeven. Het was erg leuk om te zien dat ik, ondanks het feit dat ik nog vrijwel geen ervaring had op het instituut, toch al op een nuttige manier kon bijdragen aan de training en onze studenten wat bij kon brengen over het houden van sollicitatiegesprekken. Het hoogtepunt was dan ook om zelf studenten te interviewen (als oefeninterview voor de studenten) en mezelf eens in de schoenen te zetten van de vele recruiters waar ik de afgelopen jaren tegenover heb gezeten.

Martin werd ook door twee klassen uitgenodigd om mee te gaan op een tripje en ik mocht natuurlijk ook mee. Op zaterdag bezochten we een lokale tempel. Erg leuk, met name omdat de studenten hun uiterste best deden om ons van alles uit te leggen over het Boeddhisme (het grootste geloof in Sri Lanka). Uiteraard moesten er ook vele foto’s gemaakt worden met Martin en mij. Ik denk dat elke minuut van elke trip gereconstrueerd kan worden, zoveel selfies zijn er gemaakt. Hieronder een kleine selectie 🙂

Op zondagavond was er ook een Perahera in Bentota, een dorpje vlak bij ons. Dit is een soort optocht met allerlei acts en, niet te vergeten, heul veul olifanten. Erg cool om te zien dus.

Wat ook een bijzonder aanzicht was, waren enkele tribunes die naast de weg stonden. De kosten om hier te zitten waren ongeveer 20 euro, wat voor locals erg veel geld is. Je zag dus ook vrijwel alleen (blanke) toeristen op de tribunes zitten, welke van ons de bijnaam “white man’s bench” kregen.

De afgelopen dagen stonden in het teken van officiële examens, waarvoor de studenten later ook een certificaat krijgen als ze slagen. Verder ben ik een dagje naar Colombo geweest om mijn visum te verlengen, lekker in de rij staan en wachten dus.

Zoals wel uit dit bericht blijkt, heb ik het hier goed naar mijn zijn. De staff op de school is bijzonder aardig, net als Sri Lankanen in het algemeen trouwens. Sri Lanka is een bijzonder land, wat aan de ene kant best ontwikkeld is (vrijwel alle studenten hebben een smartphone) maar aan de andere kant ook heel arm is. Zeker in de lokale dorpjes leven mensen toch wel enorm anders als wat wij gewend zijn.

De school zelf is redelijk modern. Om het onderwijs op hoog niveau te kunnen houden, wordt er flink geïnvesteerd in materiaal. Zo hebben we een computerzaal voor ICT studenten met 20 prima computers en zijn er ook AC’s in de meeste lokalen (voordat jullie denken dat ik hier in een sterrenhotel ben beland: onze douche is wel alleen koud water :-P). Dankzij deze faciliteiten kunnen we dan ook echt iets betekenen voor de lokale studenten en de studenten zijn dan ook bijzonder dankbaar dat ze hier kunnen studeren. Ik heb dan ook erg veel zin om hier een bijdrage aan te gaan leveren het komende halfjaar!

Tot zover deze update. Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen en de beste wensen voor 2016. Zelf zal ik kerstmis op het strand doorbrengen en de rest van komende week met Martin het binnenland van Sri Lanka gaan verkennen. Maar meer hierover later!

Tot in 2016!

Koen

3 thoughts on “De eerste week in Sri Lanka

 • December 24, 2015 at 13:22
  Permalink

  Toch nog wat nieuwe dingen gelezen die je gisteren nog niet verteld had. Ook erg leuk om de foto’s er bij te zien. Fijne feestdagen en een voorspoedig 2016 toegewenst.

  Reply
 • December 25, 2015 at 10:24
  Permalink

  hallo Koen

  Allereerst ook voor jou hele fijne en warme kerstdagen.

  Leuk ,leuk om je verhalen weer te mogen en kunnen lezen.
  wat betreft de koude douche is misschien wel goed voor je want zoals ik kan lezen en zien aan de foto”s is het er nog niet zo slecht. En je hebt pas een snoep reisje achter de rug. Deze douche houdt je dan ook zeker bij de realiteit. Wat super dat je je inspant om in Sri Lanka vrijwilligerswerk te gaan doen.We blijven je verhalen weer vol interesse lezen.

  Groetjes uit Hulsel

  Reply
 • December 25, 2015 at 11:34
  Permalink

  Hallo Koen,
  Je staat weer aan het begin van een heel mooi avontuur wat helemaal staat in het teken van de kerstgedachte, om mensen die het minder hebben dan wij te helpen bij het zich kunnen ontwikkelen.
  Verbeter de wereld maar begin daar zelf mee is een gezegde en dat doe jij wel in combinatie met jou persoonlijke ontwikkeling.
  Heel prettige warme kerstdagen, een fijne jaarwisseling en een voorspoedig begin van 2016 gewenst door Jan en Jose.

  Reply

Leave a Reply