Argentinië: gletsjers, watervallen en biefstuk

Zoals de Duitsers zeggen: “Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei”. Het einde van onze vakantie is inmiddels genaderd: nog maar één dag! Onze drieënhalve maand reizen zijn omgevlogen en morgen is het alweer tijd om naar huis te gaan. De afgelopen weken brachten we door in het laatste land op onze route: Argentinië.

Nadat we op het vliegveld hier geland waren werden we meteen geconfronteerd met het feit dat Argentinië helaas niet zo goedkoop is als wat we inmiddels een beetje gewend zijn geraakt van Zuid-Amerikaanse landen. Het land is officieel failliet en de economie wordt gekenmerkt door een extreme inflatie van ongeveer 30% per jaar. Om die reden vielen de prijzen die we tegenkwamen een stuk hoger uit dan wat wij online lazen: waar online staat dat een busritje van het vliegveld naar de stad zo’n 30 peso’s zou moeten kosten, mochten wij 180 (= €18) afrekenen.

Gelukkig konden we gebruik maken van gunstige wisselkoers die ‘dolar blue’ (blauwe dollar) wordt genoemd. Deze onofficiële koers is ontstaan doordat Argentijnen liever hun spaargeld in Dollars sparen (om minder afhankelijk te zijn van de inflatie). Omdat Argentijnen zelf geen dollars op kunnen nemen, kopen ze deze graag over van toeristen voor een voordelig tarief. Semilegaal, maar het maakte onze tijd hier wel zo’n 30% goedkoper – de moeite dus!

De eerste dagen in Buenos Aires waren twee inmiddels welbekende ‘regeldagen’. Ons plan was namelijk om vanuit Buenos Aires te vliegen naar twee uiteinden van het land: Patagonia in het zuiden en de Iguazu watervallen in het noordoosten.

Daarnaast bezochten we ook een lokale markt, waar op het moment dat wij er waren ook een Tango-show bezig was. Erg leuk om dat eens te zien – het moge ook duidelijk zijn dat er nog veel te leren is na de basiscursus stijldansen.

Nadat het concept van een ‘free city tour’ ons goed was bevallen in Medellin, Cusco en Santiago, besloten we deze ook maar meteen een mee te pakken in Buenos Aires. Op deze manier hadden we ook meteen de highlights van de stad gezien en konden we onze laatste dagen in Buenos Aires leeg houden om schaamteloos niks te doen.

Een vliegtuig met een ontzettend fijne vertrektijd van 5:40 in de ochtend bracht ons naar het El Calafate, in het zuiden van Argentinië. De volgende dag brachten we een bezoek aan nationaal park ‘Los Glaciares’, waar we de prachtige ‘Petito Moreno’ gletsjer bekeken. Erg indrukwekkend om weer zo’n ander stuk natuur te zien dan wat we tot nu toe in onze reis hadden gezien.

De volgende dag gingen we ‘s ochtends een eindje paardrijden door de bergen, daarmee aardig wat steile hellingen waar onze trouwe makkers tegenop moesten. Daarna namen we de bus naar El Chalten, een dorpje wat 3 uur ten noorden van El Calafate ligt en vanuit waar, naar ons verteld was, mooie hikes te maken waren.

Na ruim drie maanden vrijwel uitsluitend lekker weer te hebben gehad, was ons ‘weerkarma’ in El Chalten helaas tijdelijk op – de eerste twee dagen stonden in het teken van regen, windhozen en hagel. Echter bikkels als wij zijn gingen we beide dagen toch op pad: de eerste dag een korte wandeling naar twee uitzichtpunten en de tweede dag de ‘Lago de los Tres’ hike, die acht uur zou duren. Tijdens deze acht uur durende wandeling kwamen we er echter achter dat onze outfits (die toch met name op goed weer berust waren) niet echt geschikt waren voor deze weersomstandigheden, zelfs niet met extra poncho’s er overheen aan en kwam onze hike helaas vroegtijdig (op de helft) aan een einde. Daarna kwamen we wel langs een leuk cafeetje (La Wafleria) waar ze super lekkere wafels hadden (ook al stond Carlijn niet bij haar wafel op de foto, moge het nog duidelijk geweest zijn wie welke wafel had).

De dag daarna was het weer ons gelukkig wel gunstig gestemd en besloten we de ‘Lago Torre’ hike te doen, die zes uur zou duren. Helaas voelde Koen zicht niet lekker en moest hij afhaken, maar Carlijn liep de volledige tocht uit! Het was een erg mooie route, omgeven door besneeuwde bergtoppen.

Voor onze laatste dag in Patagonia hadden we een gletsjer trek gepland: we zouden gaan wandelen op de Viedma gletsjer. Dit was op zich leuk, al hadden we wel wat spectaculairder verwacht. Met name door de grootte van de groep en het feit dat de meeste personen meer dan 65 jaar oud waren (sommigen zelfs 80!) was het tempo niet bepaald snel te noemen.

Vanuit Patagonia namen we een vlucht terug naar Buenos Aires en na een hele korte nacht slapen, stapten we alweer op het vliegtuig naar de volgende bestemming: Puerto Iguazu, in het noordoosten van het land, vlakbij het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Nadat we in Patagonia gewend waren geraakt aan temperaturen van 5-10 graden, waren de tropische temperaturen van ongeveer 25-30 graden in Puerto Iguazu wel weer even wennen.

Tijdens onze eerste avond in Iguazu hadden we nog een etentje met twee bekenden: Luuk (neef van Carlijn) en zijn vriendin Paula waren toevallig op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek, dus besloten we samen een hapje te eten, erg gezellig.

De volgende dagen stonden in het teken van het bekijken van de Iguazu watervallen. Deze watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië dus is het park gesplitst in twee. De ene dag bezochten we de Braziliaanse kant van de watervallen (en een nabijgelegen vogelpark) en daarna bezochten we de Argentijnse kant. Beide kanten zijn erg verschillend van elkaar en ook beiden zeker de moeite.

Aan de Argentijnse kant werden we op het einde van de dag ook nog verrast door een bende aapjes die blijkbaar maar al te graag op de foto wilden staan!

Daarna was het tijd om weer terug naar Buenos Aires te gaan voor onze laatste dagen. Het programma bestond met name uit chillen, maar 23 November was natuurlijk een dag die niet onopgemerkt voorbij kon gaan want Koen werd die dag 25 jaar! Nadat Carlijn ‘s ochtends een lekker verjaardagsontbijtje had verzorgd, gingen we ‘s avonds (als verjaardagscadeau) naar ‘The Argentine Experience’, een restaurant met de beste Tripadvisor beoordeling van heel Buenos Aires. Deze hoge beoordeling was zeker terecht: na een kookworkshop waarbij we zelf empañadas (deeghapjes) gingen maken, kregen we de lekkerste steak die we beiden ooit op hadden op ons bord. Al het heerlijke eten werd daarnaast vergezeld door onbeperkt wijn en interessante weetjes over de Argentijnse cultuur.

Wij nemen het er nog even van: deze blog is getypt al liggende aan het zwembad op het dakterras van ons appartement in Buenos Aires. Het is wel een beetje vreemd om eind november in zwemkleding buiten te liggen en het zal overmorgen ook wel even wennen zijn, als we de transitie maken van zomer naar winter. Maar daartegenover staat dat we er naar uit kijken om familie en vrienden weer te zien, weer eens oer-Hollands te eten en Sinterklaas te vieren!

Voor de laatste keer (voorlopig): groetjes uit Zuid Amerika!

Koen en Carlijn

5 thoughts on “Argentinië: gletsjers, watervallen en biefstuk

 • November 24, 2015 at 19:07
  Permalink

  Voor de laatste keer nog even een reactie, dan 🙂 Weer echt prachtig wat jullie allemaal in Argentinië gezien hebben, getuige de foto’s. Een prachtige afsluiting van een geweldige reis, lijkt me zo! Wij kijken er ook naar uit om jullie donderdag weer te zien en hebben je lievelingseten al in huis! Goede reis en tot donderdag (en nu hopelijk wel bij de goede gate 😉 xxx pap en mam

  Reply
 • November 24, 2015 at 19:26
  Permalink

  Ook vauit hulsel voor de laatste keer een reactie

  Allereerst Koen nog proficiat met je 25 ste verjaardag.
  Wederom weer een leuk verhaal en indrukwekkende foto”s.
  Wat moet dit een prachtige reis geweest zijn met heel veel ervaringen,die kunnen jullie mooi meenemen in je rugzak.
  wij hebben met heel veel plezier jullie ondernemingen en verhalen gelezen.

  Tja en dan nu weer naar de realiteit, back to basic.
  Veilige vlucht en landing.
  Succes met het zoeken van een baan Carlijn.
  en Koen jij weer veel succes met je volgende reis (werk)

  harrie en Marian

  Reply
 • November 24, 2015 at 20:21
  Permalink

  Hoi Koen en Carlijn
  Fijn dat jullie donderdag weer thuiskomen. Tot donderdag op Schiphol.
  Peter

  Reply
 • November 24, 2015 at 21:27
  Permalink

  Hallo Carlijn en Koen,
  wij sluiten ons volledig aan bij de vorige schrijvers.
  In een woord geweldig en ook heel leuk geschreven.
  Jullie hebben er van genoten en hebt ons laten meegenieten.
  Bedankt voor de mooie verhalen en foto’s,
  Een goede terugreis gewenst en tot donderdag.
  groeten Jan en Jose. xx

  Reply
 • November 25, 2015 at 07:58
  Permalink

  Wouw, we hebben genoten van deze prachtige verhalen!!!!
  Goede reis! José.

  Reply

Leave a Reply