Welcome to Berkeley!

Hoi allemaal!

Toen ik mijn vorige blog schreef, was ik net aangekomen in San Fransisco. Inmiddels ben ik goed en wel geïnstalleerd in mijn kamer in Berkeley en is het collegejaar begonnen. Sinds mijn vorige blog is er veel gebeurd, dus dit lijkt mij een goed moment om even terug te blikken op mijn eerste week in Berkeley.

International House

Ik verblijf in het International House (kortweg ihouse) in Berkeley. Ihouse is een gebouw van de universiteit waar zo’n 500 internationale studenten verblijven. De meeste studenten delen een kamer, maar ik heb een eigen kamer, wat ik wel relaxed vind. Er zijn acht verdiepingen, ik zit op de vierde, en per verdieping delen we toiletten/douches. Daarnaast zit eten inbegrepen bij de woning, dus elke dag is er ontbijt, lunch en diner in de eetzaal. Al met al bevalt het mij hier uitstekend; iedereen is hier op zoek naar nieuwe contacten dus andere studenten ontmoeten is gemakkelijk, mijn kamer is ruim en het eten is lekker (en er zijn gelukkig ook genoeg gezonde opties, zoals een ruime saladebar en ongezoete yughurt met fruit).

Vorige week donderdag was de grote ‘check-in dag’, waarbij alle nieuwe studenten in ihouse konden inchecken. Dit kon vanaf 15:00 uur, maar Nick (andere student uit Eindhoven) en ik besloten om op tijd vanuit San Fransisco naar Berkeley te gaan, zodat we zeker op tijd zouden zijn. We konden onze spullen kwijt op de kamer van Jaap (ook uit Eindhoven), dank je Jaap 😉 Aangezien we nog ruim de tijd hadden voor het inchecken zijn we nog even snel op en neer gegaan naar IKEA om wat benodigdheden te kopen (borden, glazen, badhanddoek, etc.) Eenmaal teruggekomen bij ihouse was er een soort welkomsreceptie gaande met live muziek en gratis pizza (‘Murica!’). Het inchecken ging vlot en om 15:30 stond ik in mijn kamer voor het komende half jaar. Dit was tevens ook de eerste keer in ruim een maand tijd dat ik mijn koffer helemaal kon uitpakken. Mijn vakantie was top, maar het was ook fijn om eindelijk ergens te kunnen settelen.

Red cups & beer pong

De eerste dagen in ihouse stonden vooral in het teken van mensen leren kennen, waarvoor de zogenaamde ‘frat parties’ een uitgelezen mogelijkheid waren. Fraternities, ofwel frats, zijn een soort disputen – gewoon een groep mensen die samen in een huis wonen, activiteiten ondernemen en vooral veel bier drinken. Om nieuwe studenten binnen te halen worden er mooie feestjes gegeven en ik vond het fantastisch om te zien dat het stereotype Amerikaanse ‘college-beeld’ wat in films wordt geschetst buitengewoon goed klopt. Red cups, beer pong en dronken minderjarige meisjes alom dus (tot de politie komt, dan moet iedereen snel via de achterdeur het pand uitvluchten).

Orientation, Caltopia & convocation

Vrijdag ochtend was er een oriëntation meeting voor alle internationale studenten, waarna we onze documenten (paspoort, visum etc.) moesten laten kopiëren. Dat duurde natuurlijk enorm lang, zeker aangezien ik alles zelf al ingescand had en op verzoek binnen 30 seconden een mailtje had kunnen sturen met kant-en-klare PDFjes erin, maar gelukkig was er gratis lunch, dus dat maakte veel goed. Daarna ging ik samen met wat Noren op pad om wat boodschappen te doen. Ook konden we bij T-Mobile een ‘familie-abbonnement’ afsluiten, wat mij uiteindelijk zo’n 40 dollar per maand bespaart.

Zondag heb ik met een aantal andere ihouse studenten de berg achter het ihouse beklommen, om zo een mooi overzicht over de baai te krijgen. Dit was een hele klim, maar het uitzicht was het zeker waard. Op zondag begon ook het zogenaamde Caltopia, wat een soort van sportmarkt met alle sportclubs waar je naar gelang informatie of heel veel gratis eten/spullen kunt krijgen. Hier ging ik maandag even langs en ik scoorde in elk geval hippe ‘Cal-sunglasses’ (Cal staat voor University of California), een T-shirt en een sporthanddoekje, prima dus. Na Caltopia was het tijd voor ‘Convocation’, een soort van opening academisch jaar maar dan groter (zoals het Amerika betaamt) en met de nodige ceremoniële tradities, zoals het zingen van het ‘Cal-lied’. Na een aantal speeches te hebben aangehoord kregen we een polsbandje voor de openings-BBQ. Daar kreeg met men het wonder boven wonder voor elkaar om zo’n 5.000 hongerige studenten binnen een half uur allemaal te voeden, very impressive!

Highway 1

Dinsdag was het tijd voor een eerste roadtrip. Met veertien studenten gingen we voor twee dagen naar Santa Cruz, Monterey en via een stukje Highway 1 naar Big Sur. Dit was een uitgelezen mogelijkheid om wat nieuwe mensen te leren kennen en natuurlijk een kleine party te houden in onze hotelkamer. Dinsdag gingen we naar het strand, waar we aan het eind van de dag dolfijnen in het wild zagen, erg cool! Woensdag maakten we (met een kleine kater) een hike in Big Sur naar een waterval. Ik besloot om de waterval te beklimmen en dat was een hele uitdaging, dus had ik mijn adrenaline-momentje voor de dag ook weer gehad.

Back to work

Donderdag was het, na een vakantie van maarliefst 36 dagen, tijd om weer aan de gang te gaan. Mijn eerste twee vakken stonden op de agenda: Agricultural and Resource Economics en Mathemathical Programming. Het economics vak was nog best lastig. De meeste andere studenten hadden een undergraudate studie in economie gedaan en ik merkte dat ik toch wel de nodige kennis mistte. Hopelijk kan ik deze in de komende weken ophalen met hulp van Wikipedia en Google ☺

Aan het eind van de middag was het alweer tijd voor mijn tweede college: mathematical programming. Dit ging me gelukkig gemakkelijker af, met name omdat ik in dit gebied al eerder wat vakken had gehad, dus dat gaat goed komen.

Lake Tahoe

Na een lange dag hard werken (bloed, zweet en tranen enzo) was het tijd voor… jawel, een welverdiend weekendje weg! Lake Tahoe was dit keer de bestemming en met zo’n 25 studenten zouden we een weekendje verblijven in de ‘Wolfs Den’ – een huis dat eigenlijk bestemd was voor 10 volwassenen maar erg ruim was en dankzij een groot aantal luchtbedden genoeg plaats bood voor iedereen. Het huis was echt idyllisch – midden in een natuurgebied, veel ruimte, berenvellen als dekens en natuurlijk een jacuzzi in de tuin. Needless to say hebben we het hier erg naar ons zin gehad. Ook het meer zelf was erg mooi – we zijn een dagje naar het ‘strand’ geweest en hebben een mooie hike gemaakt. De foto’s zeggen genoeg denk ik.

Ook niet onbelangrijk om te melden is dat Team Holland (ik + twee andere Nederlands en een Duitser – close enough) een glorieuze overwinning maakte tijdens een spelletje beerpong. Daarnaast heb ik ook een nieuw bierspel geleerd, genaamd cage rage, wat te ingewikkeld is om hier uit te leggen – het is in elk geval een spel met red cups, pingpongballetjes en, je raad het al, bier.

Na een vrije maandag in verband met labour day de eerste echte collegeweek nu toch echt begonnen dus is het de hoogste tijd voor mij om te stoppen met het schrijven van deze blog en iets voor mijn vakken te gaan doen ☺
Ik hoop dat daar in Nederland ook alles goed gaat, laat vooral even een berichtje achter als je wilt!

Groetjes!

5 thoughts on “Welcome to Berkeley!

 • September 2, 2014 at 19:58
  Permalink

  Heel leuk verhaal weer, maar vooral leuk om de foto’s erbij te zien!! Die andere hikers hadden niet echt hike schoenen bij ofwel? 😉 Dat huis ziet er wel heel Amerikaans uit inderdaad, lekker!! Nu weer even studeren en op naar het volgende weekend :-) XXX

  Reply
 • September 4, 2014 at 13:44
  Permalink

  Ha Koen,

  Het was weer boeiend om je avonturen te lezen ! Je hebt al veel gezien en beleefd ! Die hike-schoenen viel mij ook op, Carlijn 😉 Je hebt al veel nieuwe contacten gemaakt, maar wij hadden ook niet anders verwacht van jou :) Leuk weer, om die foto’s erbij te zien. Er zijn ook wat plaatsen die wij binnenkort aandoen, als we die foto’s zien, krijgen we er alleen maar meer zin in !
  We kijken er natuurlijk het meest naar uit, om jou over een paar weken weer te zien! Studeer ze nog (en ook een klein beetje feesten, natuurlijk!) xxx pap en mam

  Reply
 • September 6, 2014 at 14:17
  Permalink

  Hoi Koen,
  Leuk, al die foto’s die jij gemaakt hebt. En leuk om jou te volgen, via je reisverslagen. Het zal een hele belevenis zijn om zo alleen in Amerika te zijn. En voor jou zal daarom de tijd wel snel gaan. We wensen jou nog een fijne (studie)tijd toe en dat het je allemaal maar goed mag gaan. groetjes, van Ed en Anita

  Reply
 • September 11, 2014 at 08:27
  Permalink

  Hee Koen,
  Je hebt het goed voor elkaar! Eigen kamer en ook nog ontbijt, lunch en diner inbegrepen :) Klinkt goed hoor. Vind het wel grappig dat die feestjes ook net zo zijn als in de films, kon het me eigenlijk nooit zo goed voorstellen haha. En een erg zware eerste week zo te lezen 😉 Veel bier, feestjes, uitstapjes, gratis lunches.. klinkt goed dat studeren in Amerika! Wij zijn ook bijna klaar om te gaan, morgenvroeg is het zo ver! Tot over 3 weken ongeveer :)
  xxx Ellen & Thomas

  Reply
 • September 15, 2014 at 09:18
  Permalink

  Hoi Koen,
  Veel succes en plezier met je studie . Ik denk dat het zal lukken daar, je verhaal vertelt dat het goed geregeld is en dat je er zin in hebt.
  Uit een mooi nazomers Netersel,
  Groetjes Ingrid

  Reply

Leave a Reply